Amarone-Valpolicella-Maule-italiaanse-rode-wijn-tastemorewine

Tot de beste Italiaanse wijnen behoort zeker de Amarone della Valpolicella. Deze wijn wordt alleen verbouwd in de Valpolicella regio, ten noordwesten van Verona. Het totale Valpolicella  gebied is ongeveer 6.000 hectare . In vergelijking; het totale gebied voor Champagne beslaat bijna 34.000 hectare! Een relatief klein en dus kostbaar stukje grond. Voor Amarone wijnen worden de beste druiventrossen van de oudste wijnranken geselecteerd. Ze worden wat later geoogst. Normaal gesproken rond half oktober om er zeker van te zijn dat ze rijp genoeg zijn. Vervolgens worden de druiven gedurende de gehele winter gedroogd op matten of in kratten in tochtige schuren of zolders totdat er kleine krentjes overblijven. Soms worden de druiventrossen te drogen gehangen op kleine rekken. Deze methode heet Appassimento. De vader van Luigi Maule hanteerde deze techniek.
De Amarone is een intens robijnrood wijn met granaatkleurige reflecties. De geur doet denken aan gedroogde vruchten, als gevolg van de ingedroogde druiven, specerijen en tabak. De smaak geeft heerlijke noten van gedroogd fruit, is zeer vol, krachtig, intens en droog. De wijn geeft veel warmte door haar volheid maar is ook uiterst zacht. De Amarone heeft een sterke persoonlijkheid, die gemakkelijk 20 jaar kan worden bewaard.
Een goedkopere variant is de Valpolicella Ripasso. Deze wijn wordt gemaakt van de basis Valpolicella wijn maar wordt vervolgens gedurende 15-20 dagen geweekt met de druivenschillen van de Amarone wijn.  Dit geeft de wijn een dichtere structuur, een hoger alcoholpercentage en een meer subtiele zuurgraad. Het resultaat geeft een Ripasso wijn, die opvalt door een uitstekende balans. De geur van de Ripasso doet denken aan vanille en rozen. In de mond, is de wijn fijn, harmonieus droog en zacht.

Tijdens onze zoektocht naar een Amarone en Valpolicella Ripasso van een kleine wijnboer welke nog niet in Nederland verkrijgbaar is, kwamen we terecht bij Maule Luigi: een klein familiebedrijf van vader, zoon en dochter. Wij maakten een afspraak en werden met alle égards ontvangen: er stond al een tafel klaar met hapjes en de Amarone stond al te “ademen” (de fles was al een paar uur van te voren geopend).
We kregen een rondleiding in de kelders met tekst en uitleg over de familie en de wijngaard. Toen we uiteindelijk mochten proeven, waren wij meteen verkocht: wat een fantastische wijnen: we besloten meteen om zowel de Amarone uit 2009, de Riserva uit 2007  als ook de Valpolicella Ripasso aan te schaffen.

Onze wijnen van Maule Luigi:
Amarone della Valpolicella Riserva 2007
Amarone della Valpolicella 2009
Valpolicella Ripasso Classico Superiore