Il macchione-montepulciano-wijngaard-tastemorewine

Vorige week eindigde ik ons verhaal – Toscane, ontmoeting met oude vrienden – met: “binnenkort ook de “Purple Turtle” als ook een hele mooie olijfolie uit eigen olijfgaarden”
Ondertussen staan zowel de “Purple Turtle” als de fantastische olijfolie extra vergine van Monterinaldi ook op de website; een prachtig nieuw biologisch assortiment voor ons!
Na het diner bij Monterinaldi met Fabrizio begaven we ons naar onze vrienden in Montepulciano, waar de broers Simone en Leonardo Abram op biodynamische wijze de wijngaarden bewerken. Simone en Leonardo zien de wijngaarden als een zeer belangrijk maar fragiel punt in het complexe universum dat de aarde is. Het zoeken naar evenwicht tussen mens en natuur is voor hen essentieel.  Dit ecologisch bewustzijn zet beide broers ertoe aan om om bij elke stap stil te staan bij de gevolgen voor moeder aarde. Er worden geen pesticiden of herbiciden gebruikt. Het zal je dan ook niet verbazen dat hun wijnen een toonbeeld zijn van zuiverheid en complexiteit. Zowel de jaargangen van 2012 (Riserva), 2014 als 2015 zijn bij ons te koop. Allemaal wijnen welke nu gedronken kunnen worden als ook nog jaren op fles bewaard kunnen blijven.
il macchione-vino-nobile-di-montepulciano-tastemorewineSimone verwelkomde ons weer hartelijk en liep met ons gelijk weer een rondje door de wijngaarden, waar hij liet zien dat ze net begonnen waren met het verwijderen van de “doppioni”. Dit is het uitdunnen van de trossen; hierbij gaat het erom de overtollige trossen van de wijnstok weg te knippen. De overblijvende druiventrossen worden dan beter gevoed en zullen veel sterker geconcentreerd zijn op het ogenblik van de oogst.
Hierna moesten we – uiteraard – de Vino Nobile van 2015 even proeven; uit 2014 was er geen voorraad meer, dus waren we benieuwd naar deze jaargang.
Het verschil is groot: Simone noemde het net zo groot als het verschil tussen de zon en de maan. Maar ook deze wijn, kruidiger en dieper dan de Vino Nobile 2014, is een absolute topper! We hoefden dus ook niet lang te twijfelen om ook deze jaargang aan ons assortiment toe te voegen.
Na deze ontmoeting met oude vrienden, keerde we weer terug naar Rapolano Terme waar we weer hartelijk ontvangen werden voor ons aperitief en diner door Filippo van bar/restaurant Torricelli dal 1963: een fantastische plek om goed te eten en drinken!
Zoals gebruikelijk was het weer een succesvolle en hartverwarmende reis naar ons geliefde Toscane!