Nieuwe-wijnen-uit-Chianti-en-bolgheri!-tastemorewine

Deze zomer is het ons eindelijk weer gelukt om naar ons geliefde Italië af te reizen. Tijdens onze reis naar Toscane zijn wij in contact gekomen met twee – voor ons nieuwe – wijnproducenten welke beiden fantastische mooie wijnen weten te maken.  Wij hebben een selectie van deze nieuwe wijnen uit Chianti en Bolgheri meegenomen om uit te testen en te kijken of we de wijnen van deze producenten aan ons vaste assortiment mogen gaan toevoegen.

Allereerst waren wij in de regio Empoli, bij Fattoria di Piazzano.

De Fattoria di Piazzano is veel meer dan alleen een bedrijf, het vertegenwoordigt de buitengewone passie voor de wijnwereld van een hele familie, de familie Bettarini. In 1948 werd Otello Bettarini, een bekende fabrikant uit Prato, zo verliefd op deze plek dat hij besloot er permanent te gaan wonen.
In dit dorp, tussen deze heuvels, ten zuiden van Empoli, vond hij de juiste plek om te ondernemen wat de hoofdactiviteit van deze familie zou worden, wijnbouw. Het zal dan Riccardo zijn, eerst samen met zijn oom Otello en daarna alleen, om het werk dat al in de wijngaard is begonnen, vooruitgang te laten boeken en de wijnen van Piazzano ook buiten de landsgrenzen bekend en gewaardeerd te maken.
Eind jaren 90 vertrouwt Riccardo de leiding van de Fattoria toe aan zijn kinderen Rolando en Ilaria. Als erfgenamen van een cultuur die alleen respect voor de tradities kan geven, zetten ze met passie en volharding het werk voort dat hen werd opgedragen.

Ondanks het feit dat de boerderij volledig door een familie wordt gerund, speelt elk lid van de familie zijn/haar eigen rol: Rolando is verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met de productie en wijnbereiding; Ilaria richt zich op de buitenlandse markt en op de administratie en Michela (de vrouw van Rolando) op de Italiaanse markt en andere aanverwante activiteiten.

Het idee is dat elke fles Piazzano de liefde van deze familie voor hun land moet bevatten, voor de mensen die daar wonen, met de nederigheid van wie weet dat er altijd iets te leren is, er is een heel leven, of beter, drie generaties.
Hun eerste doel is om deze gevoelens op iedereen over te brengen.

Vervolgens reisden we af naar Castagneto Carducci, de gemeente waar de plaats Bolgheri onder valt, met de fameuze wijnen uit deze regio. Daar hadden we afgesproken bij het bedrijf PietraNova.

Dit bedrijf is gevestigd in Toscane in de Bolgheri DOC, een van de meest prestigieuze gebieden voor de belangrijke productie van wijnen van de hoogste kwaliteit, erkend door Italiaanse consumenten en buitenlanders. Het is ook een van de oudste in het gebied: de familie Tringali-Casanuova, eigenaar tot 2013, is al honderden jaren geworteld in de landbouwgeschiedenis van Castagneto Carducci; Al vanaf de eerste helft van de 14e eeuw werd deze naam vermeld op de historische kaarten van de gemeente. De Podere “Casa al Piano” is toegewezen aan de familie vanwege de verdiensten die Guido Alberto Della Gherardesca in 1698 heeft verworven, zoals blijkt uit de gebeeldhouwde stenen tegel op een van de gevels van de oude boerderij, die ook de voltooiing ervan bevestigt. Het is altijd zo geweest dat hier wijn en olie worden geproduceerd. In 2013 realiseert de Milanese ondernemer Franco Pravettoni, verliefd op dit gebied, zijn droom en wordt de Podere “Casa al Piano” van hem.

De volgende nieuwe wijnen uit Chianti en Bolgheri zijn nu bij ons te bestellen, maar in zeer beperkte voorraad, dus alleen via een email of bericht op de website.

Fattoria di Piazzano wijnen:

 • Vino Rosato Toscana IGT 2021 Messidoro (Sangiovese, Merlot) –  € 12,00
 • Vino Bianco Toscana IGT Colombana 2021 Fruttidoro (Colombana) – € 12,00
 • Vino Rosso IGT Toscano 2020 Cigliegiolo – € 12,00
 • Vino Chianti DOCG 2018 Piazzano Riserva – € 20,00
 • Vino Rosso IGT Toscano 2018 Colorino – € 22,00
 • Vino Rosso IGT Toscano 2018 Syrah – € 20,00

PietraNova wijnen:

 • Tre File 2021 Bolgheri Rosato DOC – € 13,00
 • Casa Al Piano 2020 Bolgheri Rosso DOC – € 14,00
 • PietraNova 1698 2019 Bolgheri Rosso DOC –  € 18,00
 • Renzo 2017 Bolgheri Superiore DOC – € 34,00
 • Liborio 2016 Bolgheri Superiore DOC – € 49,00
 • Olio Extra Vergine di Oliva 2021 – 750 ml – € 17,50
 • Olio Extra Vergine di Oliva 2021 – 500 ml – € 12,00

Wij zijn overtuigd  dat deze nieuwe wijnen uit Chianti en Bolgheri, als ook de olijfolie uit Bolgheri  goed ontvangen zullen worden door  onze klanten!

SALUTE!