Paprika's gevuld - italliaanse-witte-wijnen-tastemorewine

Onderstaand recept van paprika’s gevuld met ham en mozzarella heb ik jaren geleden van een oude huisvrouw geleerd tijdens een vakantie van 6 weken in San Severo, in de provincie Foggia. Tijdens mijn verblijf bij deze lieve weduwe in de laars van Italië heb ik vele mooie Italiaanse recepten van haar mogen leren: ik had nog niet lang geleden het ouderlijk huis verlaten en wist niet veel van koken. Zij heeft mij geleerd om de traditionele gerechten klaar te maken, zoals zij weer van haar moeder had mogen leren.
Samen met haar mocht ik elke dag mee naar de markt om verse ingrediënten te kopen. Vervolgens zat ik aan de keukentafel, terwijl zij begon te koken, en schreef ik elk detail op in een schrift: elk “pizzico” of “puntje” zout of peper, werd door mij vertaald in hoeveelheden als een theelepeltje of mespuntje.
Dit schrift staat nu nog steeds bij ons thuis op de keukenplank en zo af en toe grijp ik er weer naar; al is het alleen maar om door het zien van deze recepten, terug te denken aan de gastvrijheid en het geduld van deze vrouw om mij – een buitenlandse jonge vrouw – de kookkunst te leren welke voor generaties in haar familie zat.

Peperoni ripieni con prosciutto e mozzarella

Snijd het bovenste gedeelte van de paprika weg en haal de zaadjes eruit. Snijd een grote mozzarella in stukjes en voeg 4 tot 5 in stukjes gesneden plakken achterham toe, Voeg geraspte Parmezaanse kaas, paneermeel en 4 eieren met wat peper toe. Meng het geheel en voel de paprika’s met dit mengsel.
Sluit de paprika’s met het bovenaf gesneden “hoedje”. Zet de paprika’s rechtop in een ovenschaal met een bodempje water, met een beetje zout. Besprenkel de paprika’s ruimschoots met olijfolie.
Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven (ca. 200°C) en laat in ongeveer 45 minuten gaar worden.

Dit gerecht is heel goed te combineren met een intense, volle witte wijn, zoals onze Gramelot, IGT Le Marche

Benodigdheden (4 personen):

4  rode paprika’s
1 grote mozzarella
4-5 plakken achterham
4 eieren
Paneermeel
Parmezaanse geraspte kaas
zout en peper
Olijfolie