Prosecco-glera-italiaanse-wijn-tastemorewine

Deze populaire Italiaanse “bubbelwijn” is gemaakt van de druivensoort Glera.
Hoewel de Prosecco wereldwijd pas zeer recent erg populair is, wordt deze druivensoort al eeuwen verbouwd in de regio Veneto.
Er wordt zelfs beweerd dat het in de tijd van het Romeinse Rijk als “pucino” reeds bekend was en zeer geliefd was door Keizerin Livia.
Vanwege wildgroei aan wijnen die zich Prosecco noemden, is er sinds 2009 is er een officiële herkomstbenaming toegewezen aan deze wijn:
Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) . De DOCG status is het resultaat van de kwaliteit van de wijnbouwers uit de Conegliano-Valdobbiadene regio, waar de steile heuvels en het klimaat goede voorwaarden bieden voor het verbouwen van de Glera druif. Er moet aan strenge eisen voldaan worden om het DOCG etiket te mogen voeren, zoals minder opbrengst en een maximaal aantal liters dat per kilo mag worden geperst.
Op hetzelfde moment is een Denominazione di Origine Controllata (DOC) gecreëerd voor deze wijn die wordt gemaakt in vijf provincies van de regio Veneto en vier van de regio Friuli. Wijn van buiten deze provincies mag geen Prosecco heten

De Prosecco bestaat in twee varianten: de Spumante – en de Frizzante.
Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn die meer dan drie bar druk bevat. Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. Omdat Spumante een langere gistingstijd heeft en de betere kwaliteit druiven hierin worden verwerkt, is de Spumante altijd hoger in prijs dan de Frizzante.  Spumante wordt als de beste kwaliteit gezien en is daarom het pronkstuk.
De Spumante fles wordt altijd afgesloten met een kurk zoals je ook op champagneflessen vindt, met een ijzerdraadje (muselet), terwijl de Frizzante, met een lichtere bubbel, afgesloten wordt met een kurk met een touwtje (spago), een kroonkurk of soms zelfs een schroefdop.
Spumante is er in drie versies: dry, extra dry en brut. Dry is hierbij de minst droge variant en brut de droogste. Extra dry is de klassieke variant van Prosecco en degene die in Italië het meest wordt gedronken.
Prosecco is ook het originele ingrediënt van vele cocktails zoals de Bellini cocktail of de Apérol Spritz.

Onze Prosecco is in twee varianten te koop:
De Spumante DOC Extra Dry Millesimato (Millesimato is een term die binnen Prosecco meestal wordt gebruikt om aan te geven dat het om een selectie van de beste druiven gaat) en de
Spumante DOCG Dry Valdobbiadene

Het is altijd handig om een fles Prosecco in huis te hebben voor het geval u iets te vieren heeft, een cadeautje nodig heeft of gewoon zin heeft in een glas bubbels.

Mocht u geenSpumante willen, maar een Frizzante, dan hebben wij van de Raboso druif een hele lekkere Rosé Frizzante. 

Maar ook voor andere verrassende Italiaanse wijnen, kunt u bij ons altijd terecht!