Cabernet Riserva 2005

Onze favoriete Italiaanse wijnen? Ja… dat is lastig om te zeggen.

Elke wijn wordt door ons persoonlijk geproefd. Eerst bij de wijnproducent en daarna thuis in onze huiskamer.

Wie kent het namelijk niet: op een zonnig terras in Italië smaakt die ene wijn toch net anders dan in ons eigen koude kikkerland.

Alle wijnen in ons assortiment zijn dus door deze keuring gekomen. Het is dus lastig om aan te geven welke onze voorkeur heeft.

Maar ja, er zijn toch wel een paar paradepaardjes waardoor wij toch kunnen komen met een korte lijst van onze favoriete Italiaanse wijnen:

Favoriete Italiaanse rode wijn

  • Raboso: een lichte fruitige wijn welke het lekkerst is als hij licht gekoeld is. Dus niet zo koud als witte wijn, maar koeler dan de standaard rode wijn. Zeg maar zo rond de 15˚C. Een heerlijke wijn voor bij de borrel, tussendoor of op een zonnig terras. Verrassend lekker!
  • Cabernet 2005: Een parel van een wijn! Deze wijn is – ondanks zijn leeftijd – nog erg fruitig. Voordat je hem wil drinken, moet je de fles wel een uurtje van tevoren opendoen of, nog beter, schenk hem over in een karaf: zo krijgt de wijn voldoende lucht en smaakt nog veel beter. Deze wijn heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en kreeg een mooie recensie in het maandblad Perswijn.
  • Malanotte; Ook deze wijn is gemaakt van de in Nederland nog vrij onbekende Raboso druif. De Malanotte echter is gerijpt op eiken vaten en ongeveer 30% van de gebruikte druiven zijn eerst in de winterperiode ingedroogd op de tochtige zolder van de wijnproducent. Dit resulteert in een stevige wijn met een alcoholpercentage van 13,5%, maar met een uitgesproken zachtheid. Kortom: een echte aanrader!

Favoriete Italiaanse witte wijn

  • Pinot Grigio Veneto: wie kent hem niet? De Pinot Grgio is een mooie witte Italiaanse wijn die het altijd goed doet: op een zonnig terras, bij een avondje uit of gewoon aan tafel bij kip- of visgrechten. Een klassieker!
  • Manzoni bianco. Deze onbekende druifsoort is een kruising van een Riesling druif met de Pinot Bianco (of in het Frans: pinot blanc). Het is een aromatische full-bodied witte wijn. Eenmaal deze wijn geprobeerd, dan wil je nagenoeg niets anders meer!
  • Sauvignon Campigie: een Italiaanse witte wijn gerijpt op eiken en acaciahout. Het is een krachtige, maar uitzonderlijk zachte wijn. Met een vrij hoog alcoholpercentage van 14% is dit een hele persoonlijke wijn, maar zeker een van onze favorieten!