Wat bedoelt men met Biodynamische wijn?

Biodynamische wijn_italiaansewijn_tastemorewine

Biodynamische wijn wordt geproduceerd door wijnboeren die hun wijngaard zien als onderdeel van de kosmos; ze volgen de filosofie van Rudolf Steiner, de grondlegger van de biologisch-dynamische landbouw.
De biodynamica gaat  verder dan de biologische land- en wijnbouw: men gaat bijkomend actief ingrijpen en hierbij o.a. beroep doen op kosmische krachten (vandaar de toevoeging ‘-dynamica’). Het is de bedoeling van de biodynamie om de wijngaard zo gezond en vruchtbaar te maken dat de wijnstokken ook uit zich zelf beter beschermd zijn tegen ziektes en parasieten. Men gebruikt plantaardige, minerale en dierlijke stoffen die de groei stimuleren en de aarde doordrenken met positieve krachten.
De uiteindelijke bedoeling is de wijnstok in volledige harmonie te brengen met de aarde waarin ze groeit en de omringende kosmos en zo op lange termijn een groter succes door een beter kwaliteitsniveau te behalen.

Waneer spreekt men van Biodynamische wijn?
Al de verschillende taken, van het planten, snoeien, oogsten, worden gereguleerd door een speciaal biodynamische kalender. In 1963 begon Maria Thun, die de filosofie van Rudolf Steiner vertaalde naar de landbouw, met de jaarlijkse publicatie van een biodynamische kalender. Deze kalender onderscheidt bloem-, fruit-, blad- en worteldagen, afhankelijk van hoe de maan staat ten opzichte van de zon, planeten en sterren. Biologisch-dynamisch werkende wijnboeren houden er bij hun werk in de wijngaard en in de wijnkelder rekening mee.

Elke biodynamische kalenderdag kun je onderverdelen in bloem-, fruit-, blad- en worteldagen. Deze dagen vallen samen met de vier klassieke elementen: aarde, vuur, lucht en water.
Vuur – Fruitdagen: Beste dagen voor het oogsten van de druiven. Wijn smaakt het best op deze dagen.
Lucht – Bloemendagen: Laat de wijngaard alleen op deze dagen. Wijn met bloemige aroma’s komen goed uit de verf op deze dag.
Aarde – Worteldagen: Ideale dagen om te snoeien. De wijn is gesloten op deze dagen. Volgens sommige komt het terroir meer naar voren.
Water – Bladdagen: Ideaal dagen voor het besproeien van planten. Geen ideale dag om wijn te proeven.
Je zou nooit willen oogsten op een bladdag omdat bladdagen samenhangen met het element water en je zou uiteindelijk rotte druiven plukken!

Wilt u altijd weten wanneer de wijn op zijn best smaakt volgens de biodynamische kalender, dan kunt u een gratis app downloaden op uw mobiele telefoon:
voor de Android: When Wine Tastes Best (Android)
voor de iPhone: When Wine Tastes Best (IPhone) 

Een feit is dat biodynamische bodems  getest zijn tegen niet-organische bodems en ze toonden een grotere ziektewering, een afname van de verdichting en toegevoegde organische materiaal. Biodynamische wijnen moet worden gecertificeerd. De strenge regels en voorschriften worden gecontroleerd.

Smaakt biodynamische wijn anders?
Nee. Degenen die in de filosofie geloven denken dat de wijnen meer kenmerkend zijn door de ‘terroir’ waar ze vandaan komen. Biodynamische wijn wordt vaak omschreven als evenwichtig en je kan ze net zo lang bewaren als ‘standaard’ wijnen.

Onze biodymanische wijnen:
Vino Nobile di Montepulciano 2014 DOCG
Vino Nobile di Montepulciano 2012 DOCG Riserva