Toscaanse wijnen: meer dan alleen Chianti!

toscane-toscaanse-wijnen-italiaanse-wijn-tastemorewine

Over Toscaanse wijnen en de regio Toscane (in Italiaans: Toscana) kan heel veel gezegd worden. Zelfs zoveel dat ik niet weet waar te beginnen.
Toscane is vooral beroemd om zijn kunst en cultuur. Denk maar eens aan de Renaissance, Leonardo da Vinci en Dante Alighieri. Maar de provincie kan zich ook beroepen op fantastische Toscaanse wijnen. De meeste mensen denken bij Toscane aan Chianti: wie kent het niet die grote rieten mandfles met wijn op tafel van een Italiaanse restaurantje? Toch heeft Toscane veel meer. Hieronder een aantal typische Toscaanse wijnen:

Chianti: Deze wijn wordt gemaakt van de Sangiovese druif. Een Chianti  bevat tegenwoordig minimaal 80% sangiovese druiven, maar ook wijnen met 100% sangiovese komen voor. De Chianti Classico is te herkennen aan het logo van de “Gallo Nero” (zwarte haan), wat niets anders betekent dat de wijnproducent is aangesloten bij het consortium van de Chanti en dat de wijnboer zijn druiven verbouwt in het oorspronkelijke gebied tussen Florence, Siena en Arezzo. Een hele lekkere Chianti is onze Chianti Superiore I Vignaioli. Chianti Superiore moet minimaal 9 maanden gerijpt zijn, waarvan drie op fles.

Brunello di Montalcino: Deze wijn moet enkele jaren op houten vaten rijpen voordat hij gebotteld mag worden. Ook deze wijn wordt gemaakt van de Sangiovese druif en wel van een kloon  genaamd “Brunello”. Vaak is een Brunello pas na 10 jaar op dronk en kan soms nog vele jaren later gedronken worden. Een goede keuze is onze Brunello di Montalcino DOCG uit 2010.

Vino Nobile di Montepulciano: deze wijn dankt zijn naam aan het dorp Montepulciano, niet ver van Montalcino. Montepulciano staat bekend om haar rode wijnen die onder Paus Paulus II en Sixtus V (resp. 15e en 16e eeuw) reeds een reputatie hadden verworven als één van de meest perfecte wijnen van Italië. Deze wijn moet uit minimaal 70% Sangiovese druiven bestaan om het DOCG etiket te mogen dragen. Tevens moet het alcoholpercentage minimaal 12,5% bevatten en moet de wijn minimaal twee jaar op hout hebben gelegen. De Riserva zelfs minimaal drie jaar. Goede keuzes hier zijn de biodynamische wijnen van Il Macchione : Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2014 en de Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG 2012

Rode wijn is dan ook waar Toscane wereldberoemd om is. De witte wijnen zijn echter ook zeer smakelijk en worden gemaakt van onder andere de druivensoorten Vernaccia, Trebbiano en Vermentino en in toenemende mate ook van internationale rassen waaronder Chardonnay. Al onze Toscaanse wijnen kun je hier vinden, maar ook voor andere verrassende Italiaanse wijnen en Italiaanse recepten kunt u bij ons altijd terecht!