tastemorewine_wijnvaten

Een aantal misvattingen over wijn. Wist u dat:

  • Kristallen in de wijn? Is er suiker toegevoegd? De kristallen, transparant in witte wijn en soms gekleurd in rode wijn, is wijnsteen. De aanwezigheid van deze kristallen komt door het wijnsteenzuur wat neerslaat onder invloed van kou. Wijnsteen verandert in geen enkel opzicht de kwaliteit van de wijn, dus maakt u zich niet ongerust wanneer u kleine kristalletjes in uw glas vind: het is geen suiker en het is niet slecht voor de smaak van de wijn, noch voor uw gezondheid!
  • Hoe ouder de wijn, hoe beter. Een bewaarwijn is gewoon een wijn die met de tijd beter wordt. Het loont dus om een paar jaar te wachten. Dat is het geval bij tanninerijke rode wijnen die een wrange smaak hebben wanneer ze jong zijn. Met de tijd krijgt de tannine een zachtere smaak en verbetert het bouquet. Maar als u te lang wacht, verliest de wijn zijn vitaliteit en wordt hij droog. Het is dus belangrijk om de ontwikkeling in de gaten te houden.
  • Nog een van de misvattingen over wijn is de temperatuur: kamertemperatuur is de temperatuur van kamers van voordat er centrale verwarming in de huizen was. De temperatuur van een rode wijn mag dus niet boven de 18 graden komen. Aarzel niet om een te warme rode wijn af te koelen door even in de koelkast te zetten. Maar let op dat hij niet te koud wordt. Wanneer een rode wijn te koud wordt geserveerd wordt hij heel zwaar en zorgt de tannine voor een wrange smaak!
  • De tranen van de wijn bestaan uit glycerine? Die transparante druppels die langzaam langs de binnenkant van het glas naar beneden lopen zijn de tranen. Ze ontstaan door een verschil in verdamping en in de oppervlaktespanning tussen het water en de alcohol. Hoe hoger de alcoholconcentratie, hoe dikker de tranen. Het is echter geen glycerine. Hoewel er glycerol in de wijn zit, zit er veel meer ethanol in. De tranen geven uitsluitend een indicatie over hoeveel alcohol in de wijn zit.
  • En de laatste van de misvattingen rond wijn: is Frankrijk de grootste wijnproducent? Wist u dat Italië en dus niet Frankrijk de grootste wijnproducent ter wereld is? Italië produceert meer dan 15% van de mondiale wijnproductie. Over de hele wereld is één op de zes flessen Italiaans! https://tastemorewine.com/italiaanse-wijnen/